3

I'm new to Magento. I'm learning to add custom Module. I have created a custom module and able to load the controller. Now i'm learning to add Blocks and Layouts. I have added the files but i'm not getting the expected output.

I have used namespace 'Nikhil' and the Module name is 'MyModule'.

When it's executed, I can see the webpage, there are no errors. But its not showing the string "MyModule Block" or its not logging the message 'i'm in Block'.

I have spend several hours debugging it. Please help

The contents of the configuration file in \test\app\etc\modules\Nikhil_MyMdoule.xml is:

<?xml version="1.0"?>
<config>
    <modules>
        <Nikhil_MyModule>        
            <active>true</active>
            <codePool>local</codePool>
        </Nikhil_MyModule>
    </modules>
</config>

Config File: app\code\local\Nikhil\MyModule\etc\config.xml

<?xml version="1.0"?>
<config>
    <modules>
        <Nikhil_MyModule>
            <version>0.0.1</version>
        </Nikhil_MyModule>
    </modules>
    <frontend>
        <routers>
            <mymodule>
                <use>standard</use>
                <args>
                    <module>Nikhil_MyModule</module>
                    <frontName>nikhil</frontName>
                </args>
            </mymodule>
        </routers>
        <layout>
            <updates>
                <mymodule>
                    <file>mymodule.xml</file>
                </mymodule>
            </updates>
         </layout>
    </frontend>
    <global>
        <blocks>
            <mymodule>
                <class>Nikhil_MyModule_Block</class>
            </mymodule>
        </blocks>
    </global>
</config>

Controller: app\code\local\Nikhil\MyModule\controllers\IndexController.php

    class Nikhil_MyModule_IndexController extends Mage_Core_Controller_Front_Action
    {
        public function indexAction()
        {
            Mage::log('im in Controller');
            $this->loadLayout(); 
            $this->renderLayout();
            Zend_Debug::dump($this->getLayout()->getUpdate()->getHandles());
        }

        public function testAction(){
            echo "custom function";
        }
    }

Block file: app\code\local\Nikhil\MyModule\Block\MyBlock.php

class Nikhil_MyModule_Block_MyBlock extends Mage_Core_Block_Template
{
    public function myfunction(){
        Mage::log('im in Block');
        return "MyModule Block";
    }
}

Sorry missed to add following files.

\app\design\frontend\base\layout\mymodule.xml

<code>
<?xml version="1.0"?>
<layout version="0.1.0">
<mymodule_index_index>
<reference name="content">
<block name="myblock" template="mymodule/mymodule.phtml" type="mymodule/myblock"/>
</reference>
</mymodule_index_index>
</layout>
</code>

And from \app\design\frontend\base\template\mymodule.phtml

echo $this->myfunction();

I'm trying to call the index Action

  • Which action are you looking access in the controller index or test? And can you post the content of your layout update - mymodule.xml – John Cuthbert Jan 15 '16 at 12:11
  • You need to define layout file and add your block in to it for your controller handler. In your config.xml it seems mymodule.xml – Rohit Kundale Jan 15 '16 at 12:11
  • The method myfunction() is nowhere called. This should typically be called in a template. Can you add the contents of the mymodule.xml layout file and the contents of your template (.phtml file)? – 7ochem Jan 15 '16 at 12:13
  • I'm trying to call indexAction. I have created a layout file and put it in \app\design\frontend\base\layout\mymodule.xml. I have edited the question to add the details. And also created a phtml which i have put in app\design\frontend\base\template\mymodule.phtml – nikhil Jan 15 '16 at 12:28
  • Put it here .app\design\frontend\base\default\layout\mymodule.xml and template file in app\design\frontend\base\default\template\mymodule.phtml – Rohit Kundale Jan 15 '16 at 12:31
3

First, enable logging from the admin, and see if it produces any files inside "var/log" folder. If not, there might be some permission issues on the folder.

Now, back to your problem, your layout file is telling Magento to search for the template file mymodule/mymodule.phtml, so if you are going with the base theme folder, path for your template file will be app\design\frontend\base\template\mymodule\mymodule.phtml.

  • Thanks that resolved the issue... There was slight change in the path. app\design\frontend\base\default\template\mymodule\mymodule.phtml.I wanted to up up vote you. But since i do not have enough reputation i can't. I but i will do it once i have the reputation. Thanks again – nikhil Jan 17 '16 at 13:50

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.