0

When trying to open System>Configuration>Catalog I get an error which produces the following error report:

a:5:{i:0;s:87:"Invalid config field backend model: catalog/system_config_backend_catalog_category_flat";i:1;s:1660:"#0 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Adminhtml/Block/System/Config/Form.php(328): Mage::throwException('Invalid config ...') #1 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Adminhtml/Block/System/Config/Form.php(229): Mage_Adminhtml_Block_System_Config_Form->initFields(Object(Varien_Data_Form_Element_Fieldset), Object(Mage_Core_Model_Config_Element), Object(Mage_Core_Model_Config_Element)) #2 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Adminhtml/Block/System/Config/Form.php(164): Mage_Adminhtml_Block_System_Config_Form->_initGroup(Object(Varien_Data_Form), Object(Mage_Core_Model_Config_Element), Object(Mage_Core_Model_Config_Element)) #3 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Adminhtml/Block/System/Config/Edit.php(92): Mage_Adminhtml_Block_System_Config_Form->initForm() #4 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Adminhtml/controllers/System/ConfigController.php(107): Mage_Adminhtml_Block_System_Config_Edit->initForm() #5 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Core/Controller/Varien/Action.php(418): Mage_Adminhtml_System_ConfigController->editAction() #6 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Core/Controller/Varien/Router/Standard.php(250): Mage_Core_Controller_Varien_Action->dispatch('edit') #7 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Core/Controller/Varien/Front.php(172): Mage_Core_Controller_Varien_Router_Standard->match(Object(Mage_Core_Controller_Request_Http)) #8 /var/www/html/magento/app/code/core/Mage/Core/Model/App.php(354): Mage_Core_Controller_Varien_Front->dispatch() #9 /var/www/html/magento/app/Mage.php(684): Mage_Core_Model_App->run(Array) #10 /var/www/html/magento/index.php(87): Mage::run('', 'store') #11 {main}";s:3:"url";s:90:"/index.php/admin/system_config/edit/section/catalog/key/10c99ce673e69a7ece470ddd0411f6dd/";s:11:"script_name";s:10:"/index.php";s:4:"skin";s:5:"admin";}

The only reference I could find to this online was here and it didn't work for me.

This doesn't happen with any of the other sections of the Configuration menu.

P.S. Tried Woolfie's suggestion below (see comment) and this didn't find the problem either.

Can anyone help?

  • 3
    This could be a local/community module with errors in the etc/system.xml file that is used to specify system configuration options. Consider disabling modules by editing them in app/etc/modules and then re-enabling them until you find the problem module. You can also use 'lint' tools on the system.xml files to see if one of them has an error. Remember to remover files in var/cache and var/session to make sure the error is not cached. – Henry's Cat Nov 13 '14 at 14:51
  • Woolfie, this is an answer, no comment :-) – Fabian Blechschmidt Nov 13 '14 at 14:56
1

It looks like you are missing the class Mage_Catalog_Model_System_Config_Backend_Catalog_Category_Flat. Check if this file exists: app/code/core/Mage/Catalog/Model/System/Config/Backend/Catalog/Category/Flat.php.
If it does not exist get it from a clean magento instance.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.