0

We have a custom boolean customer attribute created from installSchema script like below:

$eavSetup->addAttribute(
        \Magento\Customer\Model\Customer::ENTITY,
        'test_attribute',
        [
            'label'        => 'Test Attribute',
            'input' => 'select',  
            'source' => 'Magento\Eav\Model\Entity\Attribute\Source\Boolean', 
            'default' => 0,
            'required' => false,
            'visible' => true,
            'system' => false,
            'filterable' => false,
            'is_used_in_grid' => false,
            'is_filterable_in_grid' => false,
            'is_searchable_in_grid' => false,
        ]
    );

I need to change the default value to "1" for this attribute through upgradeSchema. Tried below code for the same in upgrade schema:

if (version_compare($context->getVersion(), '1.1.0', '<')) {
        $this->eavSetupFactory->create()->updateAttribute(\Magento\Customer\Model\Customer::ENTITY, 'test_attribute', 'default', 1);
    }

But, it didn't worked. The default value is still No, also verified in eav_attribute table in database. I can also confirm that the upgrade schema is working and the if condition for version compare is also working. The version in setup_module table is also getting updated. Are there any changes needed to the updateAttribute method call? Please assist.

2 Answers 2

0

create etc/UpgradeData.php

namespace [Vendor]\[Module]\Setup;
    
use Magento\Eav\Setup\EavSetup;
use Magento\Eav\Setup\EavSetupFactory;
use Magento\Framework\Setup\UpgradeDataInterface;
use Magento\Framework\Setup\ModuleContextInterface;
use Magento\Framework\Setup\ModuleDataSetupInterface;
use Magento\Customer\Setup\CustomerSetupFactory;

    
class UpgradeData implements UpgradeDataInterface
{
    private $eavSetupFactory;
    protected $customerSetupFactory;

    public function __construct(
        EavSetupFactory $eavSetupFactory,
        CustomerSetupFactory $customerSetupFactory
    )
    {
        $this->eavSetupFactory = $eavSetupFactory;
        $this->customerSetupFactory = $customerSetupFactory;
    }

    public function upgrade(ModuleDataSetupInterface $setup, ModuleContextInterface $context)
    {
        $eavSetup = $this->eavSetupFactory->create(['setup' => $setup]);
        $customerSetup = $this->customerSetupFactory->create(['setup' => $setup]);

        //check version
        if (version_compare($context->getVersion(), '2.0.3') < 0) {

            //update customer attribute
            $customerSetup->updateAttribute(
            \Magento\Customer\Model\Customer::ENTITY,
            'attribute_code',
            'default',
            1
        );
        }

    }
}
0

It got fixed on using "default_value" instead of "default". So, the updated working code in upgradeSchema is:

if (version_compare($context->getVersion(), '1.1.0', '<')) {
    $this->eavSetupFactory->create()->updateAttribute(\Magento\Customer\Model\Customer::ENTITY, 'test_attribute', 'default_value', 1);
}

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.