5

I have a cron job that runs once a day, that reads a file uploaded to the server, and registers users from that file. The code works fine, but now I added a custom attribute to the customer (lets call it customId), which I also want to set programatically, when registering the users, but the problem is, that it only seems to add the custom attribute to the first user, and the others have that field empty.

Here is my code:

namespace Path\UserRegistration\Cron;

class RegisterUsers
{
    private $storeManager;
    private $customerFactory;
    private $customerModel;
    private $baseUrl;

    public function __construct(
        \Magento\Store\Model\StoreManagerInterface $storeManager, 
        \Magento\Customer\Model\CustomerFactory $customerFactory, 
        \Magento\Customer\Model\Customer $customerModel) 
    {
        $this->storeManager = $storeManager;
        $this->customerFactory = $customerFactory;
        $this->customerModel = $customerModel;
        $this->baseUrl = $this->storeManager->getStore()->getBaseUrl();

    }

    public function register($customId, $email, $password, $name, $websiteId, $storeId) 
    {
        $customer = $this->customerFactory->create();
        $customer->setWebsiteId($websiteId);
        $customer->setStoreId($storeId);
        $customer->setEmail($email);
        $customer->setFirstname($name);
        $customer->setPassword($password);
        $customer->setCustomId($customId);
        $customer->save();
    }

    public function execute() 
    {
        $handle = fopen($this->baseUrl . "upload/NewUsers.csv", "r");

        if ($handle) {
            $lineNum = 0;

            while (($line = fgets($handle)) !== false) {
                $lineNum++;

                // Ignore first line of csv file
                if ($lineNum > 1) {
                    $lineItems = explode(';', $line);

                    $customId = trim($lineItems[1]);
                    $email = trim($lineItems[4]);
                    $password = trim($lineItems[2]);
                    $name = trim($lineItems[3]);

                    $websiteId = $this->storeManager->getWebsite()->getId() == 0 ? '1' : $this->storeManager->getWebsite()->getId();
                    $storeId = $this->storeManager->getStore()->getId() == 0 ? '1' : $this->storeManager->getStore()->getId();

                    if ($email && $name && $password) {
                        $customerExisting = $this->customerModel->setWebsiteId($storeId)->loadByEmail($email);

                        $customerExists = $customerExisting->getId() ?? false;

                        if ($customerExists === false) {
                            $this->register($customId, $email, $password, $name, $websiteId, $storeId);
                        }
                    }
                }
            }

            fclose($handle);
        }   
    }
}

The strange thing is, if I call $customer->getCustomId() right after the $customer->save(), i get back the correct value. So it is saved into the db, but then deleted?

I can also manually add the customId to any user I want, and it works fine.

Any help would be appreciated.

6

This is because you need to save your customer object before setting the attribute

Change you register function to the below one:

public function register($customId, $email, $password, $name, $websiteId, $storeId) 
{
    $customer = $this->customerFactory->create();
    $customer->setWebsiteId($websiteId);
    $customer->setStoreId($storeId);
    $customer->setEmail($email);
    $customer->setFirstname($name);
    $customer->setPassword($password);
    $customer->save();

    $customerData = $customer->getDataModel();
    $customerData->setCustomAttribute('custom_id', $customId);
    $customer->updateData($customerData);
    $customer->save();
}
  • I get an exception: {{{Invalid method Magento\Customer\Model\Customer\Interceptor::saveAttribute}}{{Invalid method %1::%2}}{{Invalid method %1::%2}}{{theme}}} – Bawsi Sep 17 '18 at 8:30
  • Calling $customer->save(); right after updateData() worked. Thanks!! – Bawsi Sep 17 '18 at 8:35
  • Welcome. You can update my answer as well. – Sukumar Gorai Sep 17 '18 at 8:41
2

Try like this, then check you logs, check also that $customId is always available and not empty

public function register($customId, $email, $password, $name, $websiteId, $storeId) 
{
    $customer = $this->customerFactory->create();
    $customer->setWebsiteId($websiteId);
    $customer->setStoreId($storeId);
    $customer->setEmail($email);
    $customer->setFirstname($name);
    $customer->setPassword($password);
    $customer->setCustomId($customId); // or $customer->setCustomAttribute('custom_id', $customId);
    try {
        $customer->save();
    }cach (\Exception $e) {
        $e->getMessage();
    }
}
  • The thing is , that customId does get saved, since I can access it right after $customer->save() with $customer->getCustomId(), but then it gets deleted or something, and I cant figure out what happens, However, If I only try and register one user at a time (only one user in csv file), it works. So its only a problem when trying to register multiple users. – Bawsi Sep 17 '18 at 8:17
  • Try to add all the sets in foreach() – PЯINCƏ Sep 17 '18 at 8:21

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.