2

Ok, i have come to the end of my tether on fixing the speed of my site. I have spent hours and days researching and applying all methods to get the page load speed to improve, whilst i've noticed some improvements with 90% of my extensions currently disabled it's still not how it should be.

I have a relatively high spec server - 32GB RAM, 512GB SSD drives, intel 8core cpu, apache + varnish + cloudlinux with many tweakings done to mysql, php etc

I will outline what i've done so far:

  1. GZIP Compression - ON
  2. Varnish on backend - ON
  3. Nexcess Turpentine - ON
  4. Compress CSS + JS
  5. Deactivated near enough all extensions apart from whats needed
  6. Use of CDN (cloudflare)
  7. Optimization of images

Yet i still get a page load time of around 4.5 seconds on average.

The only thing i can think of it being is the theme? I've hit a brick wall on my limited level of expertise and always try and find out how to do fix things before posting, i've become desperate for some assistance.

Domain is: www.modxpc.com (bear in mind many extensions are off also cdn, so the speed now should be the current "best")

Profiler Results (click screenshots to enlarge)

Following onto the comments regarding AOE Profile, these are the results:

overview https://nimbus.everhelper.me/client/notes/share/490310/mfpas7yfre5etenzhheo

I've sorted it from the highest time, i see a lot of time is being taken up by catalog_category_view. Where do i start with this?

catalog_category_view https://nimbus.everhelper.me/client/notes/share/490321/z3dg1w51t39efsn5sigb

Nearly all of my navigation has a catalogue url rewrite, would that cause this? Profiler shows left-products.phtml as the culprit?

  • Possible duplicate of AOE Profiler not displaying in footer – MagenX Jun 7 '16 at 13:10
  • use aoe profiler to check performance – MagenX Jun 7 '16 at 13:11
  • Thanks, i've installed it and with the screenshot i've linked up in the post, I've sorted it from the highest time, i see a lot of time is being taken up by catalog_category_view. Clicking itWhere do i start with this? Nearly all of my navigation has a catalogue url rewrite, would that cause this? link shows left-products.phtml as the culprit? – Mehdi Rafiai Jun 7 '16 at 13:49
1

There is one template in the left column that loads products (probably too many, based on the memory usage) and then takes forever. This alone is a red flag for the theme. Without knowing more about what this template is doing, your next steps are:

  1. Investigate, what sm/basicproduts/left-products.phtml is doing, probably some nasty loops after the product collection has been loaded.
  2. Decide:
    • Optimize if you can and it's worth it
    • Remove the block/template
  • With this theme, they had some extensions within it already and one was "Basic Products", which i've just disabled, speed increased a tad but not much. So, i thought to switch to rwd theme and its considerably faster, but pages loading around 3 to 4 seconds as per F12 on chrome dev tools. So do you think i should simply go for another theme? Perhaps one that is coded better? – Mehdi Rafiai Jun 7 '16 at 14:19
  • If that's an option for you, I would recommend to find a better theme and remove the extensions that came with this one, yes. There are probably more performance killers hidden in there. – Fabian Schmengler Jun 7 '16 at 14:22
  • Can i ask whether you think the current site is slow? It's more on clicking the links. I am looking through other templates now, just dont want the same problem to happen again. – Mehdi Rafiai Jun 7 '16 at 14:49

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.